петък, май 24, 2024
Начало > Други Новини > Полезна информация за кожната биопсия

Полезна информация за кожната биопсия

дерматология

За да бъдат диагностицирани конкретни заболявания на кожата в определени случаи се налага да се направи биопсия. Самата процедура не е сложна, но се изисква да се направи от професионален дерматолог. В клиника по естетична дерматология Мирабел Бургас се извършват както дерматологични прегледи така и биопсия в случай, че лекаря и пациента мат съмнение за кожни хронични проблеми, рак на кожата и други. Как протича процедурата и какво е необходимо да знаете за нея предстои да ви разкажем в днешната публикация.

Биопсия на кожата – кога е необходима и защо

Чрез метода кожна биопсия се взима парченце от кожата на пациента. Разбира се, за да е оптимално безболезнено се поставя локална упойка, която да намали дискомфорта при взимането на пробата. Изследването на пробата се извършва с помощта на дерматохистопатолог, който установява дали образованието е доброкачествено, злокачествено, има наличие на друг тип заболяване и т.нат. освен като метод за установяване а здравословен проблем, често биопсията се прилага и с терапевтична цел. Премахването на лезии изцяло се извършва именно по този метод.

Ако желаете да направите биопсия за кожата Бургас ви съветваме да потърсите дипломираните дерматолози от клиника Мирабел. За да сте максимално спокойни има значение кой ще извърши процедурата и ще вземе пробата за кожна биопсия.

кожна биопсия

Видовете биопсия се делят на:

  • Пънч биопсия. Извършва се със специален инструмент, с чиято помощ лекаря взима кожна проба от всички слоеве;
  • Шейв биопсия. Тук се взима само повърхностен слой проба от кожата. При този вид биопсия няма никакъв риск от поява на белези;
  • Цялостна или още известна като ексцизионна биопсия на кожата. Това е метод, при който изцяло се отстранява лезията със скалпел;
  • Инцизионна е друг вид биопсия, която се отнася до прекалено големи лезии, от които се взима само малка част за установяването на характера на дерматологичното образование

 Препоръчителни са такива биопсии с цел да се установи навременен кожен проблем и така дерматолога да предприеме адекватно лечение. В Мирабел Бургас можете да поверите здравето си лекари с множество компетентности и квалификация като предлагащи добри и отговорни лечебни решения.

Ползите от кожната биопсия

За да бъде подобрено здравето на най-важния орган – кожата е нормално всеки от нас да търси полезно и правилно лечение, което да оптимизира функционирането на кожата като орган, предпазващ ни от външни влияния.

Изследването на взетата проба от кожата се прави с помощта на микроскоп, което дава информация на лекаря и пациента за редица кожни заболявания. Както при всеки друг орган и тук, когато се налага да бъде диагностицирано много рано едно заболяване то лечението му може да бъде много по-краткосрочно и оптимално ефективно. Ето защо не бива да се подценяват ползите от кожната биопсия, а тя да се приеме като една превенция за нашето здраве.

С услугите на клиника по естетична дерматология Мирабел Буркас разполагате с уникалната възможност да получите:

  • Ранно диагностициране на рак на кожата;
  • Установяване на причините за поява на кожни заболявания от типа на псориазис;
  • Намиране на решение за гъбични и бактериални инфекции, от които страда кожата и много други.

Много по-полезно е да се извърши в контролирана среда кожната биопсия, тъй като само така може да се установи дали имате алергии към определени медикаменти, с които самото заболяване се лекува. Друга причина може да бъде също така и невъзможността на кръвта да се съсирва. Активни инфекции също са от съществено значение за това дали може или не се препоръчва прилагането на кожна биопсия и т.нат.

 В контролирана от лекар дерматолог среда проведените терапии са не просто полезни, но и имат за цел да подобрят здравето на вашата кожа. Именно затова е напълно нормално да не се правят компромиси с каквито и да било диагностициращи и лечебни процедури.