сряда, август 17, 2022
Начало > Други Новини > Какво е важно да имате предвид при покупка на недвижим имот

Какво е важно да имате предвид при покупка на недвижим имот

покупка на имот

Много потенциални купувачи на недвижими имоти не са наясно с тънкостите, които съпътстват самата сделка. Това, че сте харесали даден апартамент или къща не означава, че просто заплащате и ставате собственик на имота. Има редица стъпки, които трябва да преминете докато станете реален собственик без риск от попадане в някаква неприятна схема с измами. Затова много потенциални купувачи, които търсят имат за живеене или бизнес са склонни да разчитат на услугите на професионални брокери ката така си гарантират свеждане до минимум рисковете от неправомерни действия от страна на продавач или друго трето лице, което има изгода от сделката.

Ръководство за избор

Да изберете добър и качествен имот е решение, което се взима внимателно. Не бива да се подхожда емоционално, тъй като практиката показва, че такива сделки са меко казано неправилни и неперспективни. За да се сигурни, че влагате парите си в качествен недвижим имот е важно да акцентирате на:

сгради
  • Тип на строителството

Панел, ЕПК, сглобяеми тип дървени къщи, нова тухла и т.нат. Не гледайте за какво имате пари, а кой вариант би отговорил на вашите изисквания, защото от това зависи неговата ликвидност;

  • Квадратура

При новото строителство има общи части, които плащате, но реално те не влизат в жилищната площ. Не се подвеждайте по ниската цена на кв.м., тъй като обикновено офертата е с прекалено много общи части т.е. плащате стълбища, шахти и други, но не и реално използваемо пространство;

  • Местоположение

Район, квартал, комуникативност, близки търговски центрове, оживеност на мястото, където се намира имота са от съществено значение за правилно инвестираните средства.

Това са трите главни стъпки, които внимателно да анализирате преди да изберете жилището си. Следващата ви задача е да проверите валидността и истинността на документите, с които ще бъде извършена покупко-продажбата на имота.

С внимание към документите

Всеки тип сделка за недвижим имот задължително се изповядва пред нотариус. Ролята на правоспособния юрист е да провери дали документите са истински и има някаква пречка сделката да бъде извършена. Ключови документи, които са задължителни за осъществяване на сделката са:

  • Коректност на нотариалния акт, с който ще се прехвърли собствеността;
  • Дали лицето реален собственик ли продава или негово упълномощено лице;
  • Обект на наказателно преследване с наличие на тежести ли е жилището;
  • Платени ли са всички дължими данъци, които настоящия собственик дължи на държавата;
  • Актуална ли е схемата от Агенцията по кадастъра, издадена за съответната собственост;
  • Установени ли са други вземания, които са свързани с жилището обект на сделката и т.нат.

За да се сдобиете с недвижим имот е важно да се доверите на професионалисти, които да гарантират истинността на придружаващите сделката документи.