петък, май 24, 2024
Начало > Други Новини > Важни правила, които всеки потребител трябва да знае, когато се налага да смяна на водомери София

Важни правила, които всеки потребител трябва да знае, когато се налага да смяна на водомери София

Измервателните уреди на консумираните енергийни източници в дома ни са основно два –електромер и водомер. В процеса на тяхното използване са неизбежни ситуации, в които следва да бъдем максимално добре информирани по отношение на това при какви условия може да бъде подменен повреден или пък с изтекъл експлоатационен период такъв. В зависимост от вида на съответния уред за измерване всяко едно от дружествата, които отчитат разходите ни осъществява периодичен контрол върху тяхната работа. ВиК София например изрично упоменава в сключените с потребителите договори, че ангажимент на ползвателите на чиста питейна вода е да подменят своите водомери на всеки 10 години. И ето ви казус, който трябва да разрешите. Самото дружество, което доставя вода до дома ви наистина има отговорността да следи за качеството на ползваната услуга. Потенциален проблем при отчитането на водата  могат да бъдат твърде високи или пък ниски сметки и това да е още една причина да търсите специалисти, които да могат да предоставят смяна на водомера в дома ви в столицата.

водомер нсмяна

Въпросът е дали всеки водопроводчик би могъл да предприеме такова действие или има редица правила, с които следва да се съобразите при нужда от такава услуга. Едно от предписанията за смяна на водомери, които всяко едно дружество изисква от своите абонати е да се ползват само оторизирани и лицензирани фирми за смяна на водомери софия. Това води със себе си редица преимущества не само за самото дружество, което елиминира всякакви ангажименти за проверка, анализ, демонтаж, монтаж и други действия, които са свързани с разходи, а между временно и за самите потребители. Ако сте софиянец, на който водомера му не отчита правилно показанията на изразходваното количество вода то е напълно естествено да информирате ВиК София за възникналия проблем. Ще ви бъдат направени предписания, които да ви насочат към някои от водещите фирми за водопроводни услуги, които могат да направят своевременен ремонт или да извършат смяна на водомера.

Важно е да запомните това, че носите наказателна отговорност ако не се съобразите с това, че само лицензирани водопроводчици имат право да демонтират вече монтиран водомер и да го сменят с нов. Затова проверете при какви условия работят лицензираните фирми и дали цената ви устройва. Съвета на вече ползвали такава услуга клиенти е да избирате фирми, които имат опит в тази сфера, защото те реално могат да предложат максимално ниски цени. Освен това винаги се дава и гаранция за извършената услуга, което на практика е доста правилно, тъй като при монтаж и натоварване на системата може да възникне проблем.

Не подценявайте инструкциите на доставчика на вода за извършване смяна на водомера. Когато изпаднете в подобно положение, независимо от това дали сте от София или друг град първия ви ангажимент както вече споменахме е да уведомите дружеството доставчик и едва след това да получите предписание за действие. Задължително е да изберете такава фирма, която наистина се ползва с доверие, може да предложи добри цени и ще гарантира качество на услугата. Както при заявяването на желанието за смяна на водомер така и техническото му демонтиране и монтиране подлежи на спазване на определени правила. Така следвайки основните препоръки и критерии за подмяна на измервателния уред от компанията ще предложат най-правилното и евтино решение за това наистина клиента да е максимално удовлетворени не само от новите сметки за вода, които ще плаща, но и правилната работа и монтаж на водомера.

Какви са правилата при демонтиране и монтиране на нов водомер? Ако си мислите, че тук са нужни просто тръбен ключ, с който да се отстрани повредения измервателен уред то грешите. Има си строго определена закономерност за това как именно се борави при смяна на водомера в жилището ви в София. Задачата на водопроводчика е първо да отчете показанията на настоящия водомер. Всичко това се документира в тристранен протокол, при който единия екземпляр остава в клиента, един във фирмата, извършваща смяната , а третия се прилага в досиетата на ВиК дружеството, в случая Софийска вода АД. След като се състави този протокол за моментни показания водопроводчика пристъпва към извършването на демонтаж на самия водомер. За тази цел е нужно първо да се отстрани пломбата, която също се прилага към протокола, който ще бъде предаден във ВиК дружеството доставчик на водата. Реално пломбата  е собственост на Софийска вода и ето, че като неизползваема вече такава то следва да бъде върната в дружеството.

водомер нов

След като се демонтира стария водомер идва ред на поставянето на нов. Монтажа му е съобразен с техническите правила за свързване на измервателния уред към съответната система. Обикновено новия водомер заема мястото на стария. А това не би следвало да създаде проблеми като се има предвид, че водопроводчика е предвидил водомер с такъв цолаж който е съразмерен с този на тръбите на инсталацията ви.  След като се направи монтиране преди да се постави новата пломба системата задължително се тества. Тестването става след като се пусне водата от спирателния кран, който водопроводчика задължително използва за да спре водата по време но ремонтните дейности. Важно е да се установи, че водомера отчита потреблението при пускане на водата и че спира да работи при неползване на вода от домакинството. Едва след като се направи преценка, че всичко е в норма то ето, че вече може да бъде поставена новата пломба. Нейното узаконяване става отново чрез попълването на протокол, в който се описва деня на монтирането както и адреса на жилището в София. на практика независимо от това, че звучи доста трудоемко това е процес, който не отнема много време. При приключване на услугата плащате съответната такса, която обикновено е максимално приемлива и  в рамите на 30-50 лева. Отделно се заплаща стойността на водомера, а цените варират в зависимост от това дали е с механично отчитане или с дистанционно подаване на данните към ВиК дружеството.

Това са основните правила и препоръки, които е добре да имате предвид, особено ако водомера ви подлежи в най-скоро време на смяна поради амортизация или достигане на максималния му експлоатационен срок.