понеделник, април 22, 2024
Начало > Автомобилни Новини > Зимни гуми – защо не бива да подценяваме избора им?

Зимни гуми – защо не бива да подценяваме избора им?

автомобилни гуми

Правилно е да сме загрижени за своята сигурност, когато правим подготовка на автомобила за зимни условия. Определено всеки от четящи се сеща за зимните гуми, които са неизменна част от компонентите, осигуряващи стабилност на превозното средство при екстремни условия. Знаем ли обаче как да купуваме такива продукти или винаги се доверяваме на професионалисти, които да ни помогнат във вземането на правилното решение. Честата практика е да се купуват или нискобюджетни решения втора ръка или пък да се залага на висока цена на утвърдена на пазара марка. Специалисти съветват при нужда от нови зимни гуми при липса на достатъчно средства да не се впускате в покупка на употребявани такива, защото това не би гарантирало спокойното ви и стабилно пътуване. По-добре изберете нови, но не толкова известни като бранд гуми, отколкото да ползвате такива, които вече са били експлоатирани няколко сезона от друг автомобил. Това, че имат достатъчно дълбок грайфер не означава, че гумите ще елиминират потенциален пътен инцидент и ще ви предпазят. Обикновено вече употребяваните гуми губят около 30% от своите физически качества. Амортизацията им е не само видима, а също така касае и устойчивостта на каучука и предоставяне на сцепление на гумата с настилката. Затова експерти съветват да смените износените зимни гуми с нови и то цялостно, а не само две от тях.

зимни гуми

Онези от вас, които разполагат с финансови възможности не си правят експерименти с подбора на гуми. Те залагат на скъпи и утвърдени брандове, които са ефективни и гарантирани като качество. Ако трябва да бъдем честни наистина ако сте собственик на скъпа кола с не евтина поддръжка то е ясно, че едва ли ще правите икономии от избора на зимни гуми. Все пак гумите не са просто парче каучук, а система чиято основна мисия е да задържи автомобила в правилна позиция и да осигури сцепление с пътната настилка при всякакви условия. Затова днес професионалисти разработват иновативни и качествени продукти, при които се влагат проверени суровини, които да издържат на натоварването при ниски температури.

Каучука при зимните гуми съдържа компоненти, които не им позволяват да замръзват при отрицателни климатични стойности. Освен това преди да бъдат пуснати в търговската мрежа те изминават дълъг изпитателен път, който се оказва решаващ за това да се осигури на шофьорите максимално спокойствие и овладяване на превозното средство при хлъзгави, заснежени или мокри участъци. Едни от водещи производители на зимни, летни и всесезонни гуми споделят, че за изпитания и тестове относно качеството и сигурността на гумите, които предлагат харчат почти 50 % от бюджета за разработки  и иновации. Няма как да поддържат своето високо ниво на издръжливост и да осигуряват на клиентите си безопасност ако гумите, които произвеждат не са изминали всички изпитания, които биха възникнали в реални условия на шофиране.

Ако трябва да направим обобщение за това кои следва да бъдат основните акценти при покупката на зимни гуми то това са:

  • Задължително нови, а не употребявани. Така се намалява риска от пътни инциденти поради нестабилност на превозното средство.
  • С високи технологични показатели и в гаранция. Всеки висококачествен продукт е съпроводен от декларация за експлоатация и тествано качество. Така, че не пропускайте да ги изискате от търговеца, от който купувате.
  • Доверявайте се на утвърдени марки, както и на бюджетни решения, за които има добри отзиви. Все пак не всеки клиент кара луксозен автомобил и може да си позволи нови зимни гуми на цени от около 500-600 лева за брой.
  • Купувайте от специализиран магазин, в който се гарантира годината на производство и технически данни.

Шофирайте сигурно и безопасно. Не правете компромиси особено със зимните гуми и техния избор. Само така ще си гарантирате, че при резки спирания и поднасяне колата ще позволи бързо да я овладеете.