петък, май 24, 2024
Начало > Интериорни Новини > Олекотени завивки – съвети

Олекотени завивки – съвети

     Понякога изборът на нещо елементарно като например олекотени завивки е истинско предизвикателство на фона на всички модели, предлагащи се на пазара. Понякога разнообразието от модели, десени и състав може да подейства доста объркващо, особено ако нямате ясна представа какви олекотени завивки точно търсите. В статията ще откриете ценни съвети за лесния и бърз избор на олекотени завивки.

  • Зимни или летни олекотени завивки?

Като за начало е добре да знаете предварително каква завивка търсите – тънка, средна или по-дебела. Основната разлика при различните видове олекотени завивки е в грамажа на пълнежа. Ако търсите летен вариант е добре да заложите на памучна завивка, която има влагоабсорбиращи свойства. Лятната завивка е отличен избор, ако живеете в район, в който летните нощи са по-прохладни. Средният вариант е подходящ за преходните сезони като пролетта и есента. Зимните олекотени завивки са най-популярният и търсен вид. Те се отличават с по-плътен пълнеж, като предпочитаният вариант са олекотени завивки с гъши пух и с патешки пух в различни съотношения, защото този пух има отличните свойства да топли и да запазва топлината в леглото през цялата нощ. Вече може да откриете завивки с такъв тип пълнеж и на много достъпни цени, но ако търсите най-високо качество ви съветваме да се насочите към олекотени завивки с естествен пух. Ако имате някакви алергии обаче трябва да внимавате с този вид завивки и задължително да изберете такива, които са хипоалергенни и са специално обработени срещу намаляване на алергичните реакции. Съществуват и комбинирани олекотени завивки, които могат да се използват през четирите сезона и са най-практичният вариант, ако се колебаете какво точно да изберете.

  • Олекотени завивки – състав

Едно от нещата, които най-много вълнува потребителите при покупката на олекотени завивки е пълнежът. В зависимост от това дали търсите по-евтин вариант за завивка или по-луксозен модел, може да изберете модел съответно със силиконов пух, който е най-достъпният вариант като цена или пък да предпочетете луксозни материали като гъши пух или патешки пух, които са по-скъпи. Съставът на летните завивки най-често пък е от тънък слой вата. Относно външният плат ви съветваме да заложите на памучни завивки, които са комфортни през всеки сезон, не задържат влага и имат дишащи свойства. Също популярна и по-достъпна комбинация е тази на памук и полиестер. Когато избирате олекотени завивки е важно те да бъдат капитонирани, за да бъде разпределен равномерно техния пълнеж. За целите на хотелското обзавеждане пък предпочитан плат е сатенираното райе, което придава повече стил и елегантност на помещението.

  • Какъв размер олекотени завивки да изберем?

Размерът е от първостепенно значение, когато ви предстои избор на олекотени завивки. Най-общо казано завивките се предлагат основно в два размера – за единични легла и за спални. Популярният размер за единични легла е 150 х 200 см, а за двойни легла е 200 х 220 см и 220 х 240 см. Условието тук е завивката да е по-голяма от размера на леглото и да покрива дори малка част отстрани, за да има завършен вид.

Освен правилният избор на олекотени завивки, ви напомняме, че е нужно да обърнете специално внимание и на тяхната поддръжка, за да ги съхранете възможно по-дълго в изряден вид. Богата гама от олекотени завивки на водещи производители може да откриете в онлайн магазин за спално бельо и матраци intershop.bg, който ще достави избрания от вас модел завивка безплатно до адрес.