петък, юни 21, 2024
Начало > Спортни Новини > Няколко причини да караме велосипед

Няколко причини да караме велосипед

велосипед

Велосипедите присъстват все повече в нашето ежедневие. Карането на колело безспорно подобрява здравословното състояние и физическата форма. Ползването на велосипеди е един екологичен избор за придвижване в големите и натоварени градове.

 Практичност и емоция

Любимо занимание от детството. Всеки от нас си спомня удоволствието, когато придобие увереността да кара сам без помощни колела. Усещането за свобода и вятъра в косите. Тези безценни спомени се пренасят с нас в бъдещето и вече пораснали, отново връщаме емоцията.

Какво по-хубаво от това да се грижим за здравето си  и да се забавляваме. Практикувайки любимото занимание се срещаме с приятели релаксираме и не на последно място сме навън на въздух. Заседналият начин на живот оказва негативно влияние върху нашето здраве. Решението- каране на колело, защо не? То замества много от другите активности като:

  • Фитнес в зала;
  • Упражнения у дома;
  • Игра на тенис;
  • Тичане, а освен това тренира цялостно мускулатурата, подобрява сърдечната дейност и тонизира.
kadenas

Хората, които всеки ден се движат активно подобряват и имунитета си. Много от нас си мислят, че ходенето на фитнес и бягането ще ни помогнат да се справим с излишните килограми, но преди да стигнем до тях можем да започнем с колоездене. То е по-малко натоварващо за ставите и по забавно. Горим калории неусетно, забавлявайки се. Отделянето на ендорфин ни помага за справяне със стреса и депресията.

Това е един прекрасен начин да споделим свободно време със семействата си. Примерът, който даваме на децата изгражда у тях ценни навици. Също създаваме и нови приятелства. Комуникацията между любителите на това хоби ни социализира и обогатява като личности.

Освен за спорт и забавление, това е доста удачен вариант за транспорт до работното място. Натовареността на движението в големите градове и претъпканият градски транспорт ни карат да търсим алтернативи. По примера на доста европейски страни, вече и у нас се срещат все повече хора на колело да пътуват за работа.

През годината има достатъчно слънчеви и топли дни в които можем да практикуваме това хоби. Независимо от студа и вятъра, сега се намират и модерни екипировки, които ще ни защитят от зимата. Много от големите градове, вече изградиха добра мрежа от специализирани алеи. Това е един плюс все повече хора да започнат да практикуват любимото си занимание.

  Причините да караме велосипеди са много и различни, но общото е  здравето, щастието и свободата, които получаваме от спорта на открито. Вместо да посягаме към вредните навици, като тютюнопушенето или сладките изкушения, мисля, че е удачно да се замислим върху практикуването на това удивително хоби близко до игрите в детството или за други активен спорт с многогодишни традиции по целия свят.