неделя, януари 29, 2023
Начало > Интериорни Новини > Защо водомерите се сменят от квалифицирани водопроводчици

Защо водомерите се сменят от квалифицирани водопроводчици

водомер

Сред по-специфичните и изискващи специална квалификация водопроводни услуги е подмяната на стар водомер с нов. Звучи доста лесно и елементарно, защото реално водомера е захванат за основния щранг, през който преминава водата на входа на апартамента или съответното жилище. Всъщност се оказва на практика, че не е толкова елементарно да се подмени водомер и за целта е нужен оторизиран, опитен и с нужната компетентност водопроводчик. Днес ще ви разкажем за причините, които налагат наемането на специалист и как да намерите представител, който има законовото основание да проведе такива мероприятия.

Лиценз – задължителен детайл на услугата

Акцентите при извършването на смяна на водомер от водопроводчик са свързани с едно много важно изискване, което се налага от дружествата доставчици на студена или топла вода. Става въпрос за съществен факт, който реално дава право на конкретни водопроводчици да предлагат такава услуга. Задължително условие при наемането на екип или пък експерт ВиК е да притежава лиценз. Самата дейност по смяна на водомера касае строго определени правила, на база които се начисляват съответните такси за разходваната от домакинството вода. Така, че е напълно логично не всеки да разполага само с инструменти и да извърши работата, а да има документално подплатено основание за това.

Лицензираните фирми работят по строг регламент:

  • Извършва се оглед на дефектния или с предписание от ВиК дружеството за подмяна водомер;
  • Дава се възможност за избор на уред за отчитането на водата, които са одобрени от дружеството и могат да бъдат използвани от водопроводчиците;
  • Преди да се демонтира стария водомер се изготвят задължителни протоколи с ясен опис на дефекта(причината за смяна на водомера), моментни показания към датата на демонтаж, номер на пломба както и сериен номер на водомера, който ще се демонтира;
  • Почистване на тръбите и връзките, към които ще се монтира новия водомер;
  • Монтаж, тест и узаконяване на измервателния уред.

Накратко такъв е реда за извършване на лицензираната услуга по смяна на водомера като още веднъж подчертаваме, че не всеки би могъл да извърши услугата не защото няма физическите данни и сръчност за това, а поради факта, че не притежава лиценз.

Критерии за качество и законност

Отчитането на водата, която домакинството месечно потребява се извършва именно от водомера. Това е устройството, което следва да работи прецизно, коректно и точно. Ясните формулирани правила за качествата и техническите показатели на уреда както спецификата на монтажа са от решаващо значение за законосъобразност на услугата. Задължителни съвети към клиентите, на които им предстои да вземат такива решения за наемане на водопроводчик с лиценз за провеждане на процедурата по смяна на водомера е да:

водопроводчик
  • Проучат фирмата/водопроводчика, предоставящи такива услуги;
  • Да са наясно с тарифите за услугата и цените на новите водомери;
  • Да следят за качеството на извършване на работата;
  • Да съблюдават за спазването на регламентираните норми от дружеството доставчик за това да се изготвят протоколи, които гарантират узаконяването на водомера;
  • Да изискват гаранции както за услугата така и за самия уред.

Въпреки, че на пръв поглед става въпрос за нещо рутинно и елементарно има огромно значение кой, как и при какви условия ще извърши смяната на стария ви водомер. Изберете си фирма или лицензиран водопроводчик от вашия район, които имат валиден лиценз за провеждане на такива работни дейности като това е мярка, която да гарантира, че всяка една процедура ще бъде на 100 % спазена.

Не бихте желали да плащате повече вода, да търсите водопроводчик за отстраняването на каквито и да било аварии по водомера! Ето я причината да се възползвате от днешните ни съвети и да наемете утвърдени, лицензирани водопроводчици с опит и компетентност при извършване на услугата смяна на водомер.