петък, май 24, 2024
Начало > Интериорни Новини > Термопомпи – иновации в отоплението и охлаждането на дома на разумна цена

Термопомпи – иновации в отоплението и охлаждането на дома на разумна цена

термопомпа

Ефективен дом? Напоследък доста се говори за енергийната ефективност и намаляването на разходите за отопление и охлаждане. Всъщност непрекъснатата политика на страната ни да увеличава тарифите, които гражданите трябва да заплащат за електрическа енергия е причина да се обърнем към алтернативни енергийни методи целящи да балансират именно сметките за ток. Затова не са малко домакинствата, които се отопляват на дърва, въглища пелети, използват соларни панели и редица други възобновяеми източници. Днес обаче ще представим една много добра алтернатива, която се явява преобразувател на електрическата енергия в такава с повече мощности. Сигурно сте чували за термопомпите, при които се изисква малко захранване с ток, а термопомпата успява да го преобразува в енергия, която е необходима за отопление, охлаждане и осигуряване на топла вода. Колко ще ни струва като цена една такава инвестиция и какъв е срока на нейното изплащане? Запознайте се с отговорите на тези въпроси в следващите редове.

Знаете ли, че

Модернизирането на един дом е основен приоритет за собствениците на имота. Да се намалят и сведат до минимум разходите за обслужване през зимния и летния сезон са моменти, за които човек трябва да помисли още докато е в процес на избор на новия си дом. Именно затова правилните изчисления биха показали колко ще бъдат натоварени месечните разходи ако търсите решение за 120 квадратни метра площ. Килиматик, соларна система, печка, котел или камина на пелети и т.нат. показват съвсем различни цифри, което е сериозен повод да се направи равносметка на ситуацията и да се приложат иновативни методи за използване на възобновяеми източници, които да се трансформират в нужната енергия.

А ролята на термопомпите наистина е изключително важна. При тях се използват възобновяеми източници, които се преобразуват с помощта на фреон, утвърден от европейските еко норми, което прави тези уреди не просто икономични, но и супер екологични.

Термопомпите работят на следния принцип:

Инверторна термопомпа
  • Извличат безплатна енергия от въздух, слънцето и водата;
  • Преобразуват тази енергия в електричество;
  • За своята работа използват минимално количество електроенергия, което всъщност  е повод за осезаемото намаляване на сметките ви за ток;
  • Термопомпите са комплексни решения, тъй като могат да се ползват както за отопление така и за охлаждане. Освен това повечето модели разполагат и с възможност да осигуряват затопляне на вода за битови нужди.

Много са предимствата на термопомпите, но тъй като това са новаторски решения е напълно естествено да се предлагат на по-високи цени. В зависимост от техническите показатели за термопомпа цена можете да платите между 8 и 15000 лева. Имайте предвид това, че колкото по-голяма е площта, която ще обслужват тези уреди то толкова по-бързо ще бъде изплатена първоначалната инвестиция. Елементарна сметка показва, че за 120 м2 площ месечните разходи за отопление могат да достигнат с електрическа енергия от 600 до 800 лева, а при ползване на термопомпа тази цена ще спадне на около 100-150 лева. Сами можете да си направите равносметка дали си струва да се инвестира в термопомпа или не.

Съвети от професионалисти

Избора на термопомпа е изключително важен процес. Тъй като обикновено потребителите базират своя интерес на мнения и коментари от приятели и роднини то това не е достатъчно за да се вземе крайно решение. приоритетни са професионалните съвети. Ако сте решили да се възползвате от термопомпите и сте готови да платите съответната цена задължително потърсете специалисти, които са достатъчно опитни и вещи по въпроса. У нас вече има специализирани фирми, които са напълно обучени да извършват съответните изчисления на база направен оглед на жилището. Препоръките и съветите за оптимално ефективен вариант наистина не са за пренебрегване, тъй като от това зависи балансирането на разходите за отопление, охлаждане и топла вода.

Цената на термопомпите наистина се оказва незначителна на фона на това, че уредите могат да бъдат ползвани над 20 години без да се наложи да им бъде извършен ремонт. Те за устойчиви на натоварване, здрави и висококачествени екологични решения за всеки дом.