четвъртък, май 23, 2024
Начало > Други Новини > Съвременни тенденции при ползване на услугата „подмяна на водомер“

Съвременни тенденции при ползване на услугата „подмяна на водомер“

водомер

Наясно сте, че за да ползвате вода за битови нужди е редно да си плащате за услугата. За целта във всеки обект, независимо дали става въпрос за жилище или търговска сграда има водомери, които се поставят на входовете на ВиК системата. Отчитането на водата, която се консумира е на база месечно потребление и според това колко кубика са минали през водомера се начислява съответната такса. Смяната на водомерите се извършва по две основни причини. При първата се пристъпва към подмяна заради дефект и неточности при отчитането на потреблението, а при втория случай се касае за фактическа смяна след изтичане на определен период от функциониране на водомера.

Смяна на водомера – сами или професионална помощ

Всяко Вик дружество доставчик включително и Софийска вода АД следят стриктно за подаваните от водомерите данни. Естествено, че се разчита и на отговорността на потребителите, които също имат ангажимент да информират доставчика при потенциален аварирал водомер. Смяната на водомер в апартамент в София, търговски обект или индустриална сграда е от съществено значение в анонсираните по-горе ситуации. Това, което много от клиентите на дружеството не знаят е, че водомера няма как да бъде сменен безконтролно и от всеки.

Сигурно сте достатъчно сръчни и не се налага за дребни домашни поправки да търсите съответния майстор. Вероятно сте си помислили, че сами можете да изберете нов водомер, да демонтирате стария и до поставите новия. Въпреки, че звучи доста лесно и бързо имайте предвид, че частни лица нямат право да извършват подмяна на водомери София. Дружествата доставчици си имат строги регламентирани правила, които задължително се спазват с оглед на това  да се извърши услуга, която освен физическа смяна на водомерите да направи и узаконяване.

Фирмите и водопроводчиците, които имат право да извършват монтаж на водомери притежават:

  • Лиценз за предлагане на услугата „подмяна на водомер“;
  • Преминали са съответното обучение за извършване на ремонтната дейност, както и попълването на изискуемите, задължителни документи;
  • Спазват строгите правила и етапи за провеждане на демонтаж и монтаж на водомер;
  • Разполагат с опция за продажба на водомери, които да отговарят на изискванията на дружествата доставчик. Тук ще отворим скоба и ще акцентираме върху това, че в София се преминава към дистанционен режим на отчитане на показанията на водомерите, което налага старите да бъдат сменени с такива, които имат опция за дистанционно подаване на данни към инкасаторите.

С тези факти отговорихме на въпроса дали самите ние можем да подменим водомера или се налага да се ползват професионални, компетентни услуги.

Времетраене на услугата

Само при мисълта, че ще влезе майстор в дома ни тревогите са вече налице. Причините са в това, че като всяка една ремонтна услуга и тук мръсотията и остатъците от ненужни материали са налице. Тревогите на повече от нуждаете се от нов водомер са напълно неоснователни, тъй като реалното време за което се сменя един водомер варира в рамките на около половин час. Самите етапи включват:

водомери смяна
  • Съставяне на протокол за предстоящата извършвана процедура;
  • Опис на показанията на стария водомер, номер на уреда, номер на пломба;
  • Избор на нов водомер и монтаж;
  • Тестване на новия измервателен уред;
  • Пломбиране и узаконяване;
  • Почистване и издаване.

Лесно, бързо и чисто – така са обучени да работят професионалистите от Хидро Старт София. така че ако търсите лицензирана фирма, която да работи коректно, бързо, експедитивно и на всяка цена да притежава лиценз за предлагане на такива услуги то ето, че неволите и тревогите ви са на път да бъдат решени.

Към услугата смяна на водомера се отнесете отговорно и изберете екип, който не само може да се справи успешно с услугата, но и ще гарантира за нейното качествено изпълненине.