сряда, декември 6, 2023
Начало > Интериорни Новини > Защо все повече домакинства избират печка на пелети за отопление на дома

Защо все повече домакинства избират печка на пелети за отопление на дома

печка

Не е за подценяване удобството, което носи за домакинството използването на печка на пелети за отоплителния сезон. Много са потребителите, които притиснати от високите сметки за електричество търсят перспективен и икономичен метод за осигуряване на отлични условия за посрещане на зимните месеци. Като се има предвид това, че са лесни за инсталиране и експлоатация, а освен това са достатъчно икономични и рентабилни това се оказват достатъчно надеждни решения, с които да постигнете желаните резултати. В днешната публикация ще и срещнем с основните предимства както и някои недостатъци на тези уреди с цел да направите реална оценка на ситуацията и да вземете решение относно вашия избор.

Основни предимства на печките на пелети

Плюсовете от употребата на такива уреди се дължат основно на факта, че става въпрос за изключително ефективно и сигурно решение, с което да отоплявате както малки така и големи площи. Според принципа на работа както и множеството положителни ефекти от прилаганото гориво няма как да не отчетем, че става въпрос за една изключително приоритетна възможност, която напълно да ви удовлетвори.

Предимствата, които са характерни за употребата на тези уреди се отнасят главно до:

  • Възможност да бъдат отоплявани различни имоти, независимо от това дали се касае за жилище, офис, ресторант, друг търговски обект;
  • Компактни размери, които лесно се вписват в пространството;
  • Инсталират се почти във всяко едно помещение, където има изградена димоотводна инсталация, с която уреда да се свърже;
  • Лесно управление, благодарение на автоматизирания режим за работа и възможност за дистанционен контрол;
  • Икономичен разход на горивото;
  • Калоричност на горивния ресурс посредством, който си гарантирате перфектно отопление и бързо достигане на желаната температура.

Това са особености, които оказват влияние върху решението на потребителите да инвестират в печка на пелети. Става въпрос за такива уреди, които са изключително добри, адекватни и приложими в различни обстоятелства. Точно това ги прави и най-разпространените, което ги налага като свръх ефективни и многофункционални.

Видове печки

печка на пелети

Независимо, че изглеждат по един и същ начин чисто визуално печките на пелети се отличават едни от други п режима си на работа. Основно те се делят на два основни вида – с или без водна риза. Когато предстои да вземете важно решение като инвестирането в такъв уред е необходимо да се фокусирате върху особеностите на двата типа уреди.

За по-приемливи се считат с водната риза предвид това, че са:

  • Способни да отопляват големи площи предвид способа за разпространение на топлината с помощта на радиатори;
  • Функционалност. Освен цялостно отопление на имота имат опция за осигуряване на вода за нуждите на домакинството;
  • Лесно се свързват както с инсталация от радиатори така и системи за водно подово отопление;
  • Максимално рентабилни са и се считат за едни от най-икономичните отоплителни решения.

Това е само кратък списък на удобствата, които моделите с водна риза осигуряват. Разбира се има интерес и към тези, които не разполагат с такъв механизъм на работа. Те са супер ефективни, функционални и удобни за отопляване на по-малки имоти.

Недостатъци

Печките на пелети си имат и своите недостатъци. Както можете да се досетите колкото и да са автоматизирани тези уреди в даден момент се налага да зареждате бункера както и да почиствате събралата се пепел. Не, че ще ви отнеме много време, но все пак се касае за ангажимент, който е напълно реален и без него е немислимо уреда да функционира адекватно.

Ако не ви притесняват подобни детайли и търсите печка, с която да спестите от разходите през зимата то напълно си струва да инвестирате в такава на пелети. Първоначалната инвестиция е символична, а освен това бързината на изплащане наистина ще ви впечатли. Огромен избор от марки и модели печки можете да намерите в каталога на експертите по отопление Balkan Energy.