понеделник, април 22, 2024
Начало > Бизнес Новини > Основни препоръки при избор на 3Д принтер

Основни препоръки при избор на 3Д принтер

3д макет

Предимствата, с които днес разполагат бизнес секторите предоставени от иновации и технологии имат за цел да спестят време и пари. Една такава новост, която през последните години се радва на изключителна популярност са триизмерните принтери, с които има възможност за създаване на прототипи и модели. В зависимост от целта на създаването на физически обект и прототипирането на ново изделие бизнеса има нужда от конкретен вид триизмерен принтер, който да „отпечата“ съответното задание. Подбора на 3Д принтери никак не е лесен. От гледна точка на това, че е сериозна инвестиция за всеки един отрасъл наистина е определящо да се има предвид на какво натоварване ще бъде подложен както и функциите, с които следва да разполага. Затова ако ви предстои да закупите такъв инструмент, с който да подобрите конкурентостта на дейността си е препоръчително да се запознаете с възможните пазарни предложения. Освен това не е излишна и професионална помощ, тъй като все още един 3д принтер не е толкова евтино масово решение, с което да си правите експерименти.

Когато избирате 3D принтер е важно да обърнете специално внимание на няколко основни критерии. Част от тях акцентирахме по-рано, но въпреки това е добре да имате систематизирано изброяване от изисквания, които биха били изключително полезни при инвестирането в такъв практичен и наистина много важен за развитието на бизнеса ви уред.

3д принтиране
  • Изяснете си основната цел на употребата и внедряването на една такава технология. Ако се окаже не толкова оправдано да се купува 3D принтер то е по-добре да ползвате външна услуга за отпечатване, отколкото да купувате скъпата техника и да не можете да я натоварите в максималните ѝ мощности. Систематизирайте задачите, за които ще използвате 3Д принтера. Повечето клиенти се спират на универсални модели, тъй като те не само създават висококачествени изделия и прототипи, но и консумативите за отпечатване не са толкова скъпи.
  • В зависимост от това с каква точност желаете да бъде отпечатан продукта това също има отношение върху избора на триизмерен принтер. Колкото по-детайлно работи толкова по-добре. И като следствие от първата точка за подбор на принтер е определящо дали се нуждаете от висока прецизност или пък бихте се задоволили с 3D модел, който работи и с по-ниска разделителна способност.
  • Друга важна отличителна черта на 3д принтера е бързината при отпечатване на физическия обект. При различните модели, работещи с консумативи от различен клас бързината наистина се оказва детайл, с който е препоръчително да се съобразите. Ако всяка секунда от вашите дейности е важна за да предложите на пазара ново изделие то е логично, че ще заложите на принтер, който работи максимално бързо. Скоростта на отпечатване при други компании не е определяща и заради това, че ще изхарчат по-малко пари за принтер те са склонни да направят компромис с това колко бързо ще бъде създаден крайния продукт. Днес има 3д принтери, които не са толкова скъпи, но пък за сметка на това са доста дори като съотношение между качество на образа и бързината на неговото отпечатване.
  • Качество на крайния продукт. Системата на работа на 3д принтерите е на принципа на разтапяне на консуматива и залепване на всеки слой към предходния. Температурата, на която се загрява пластмасата е добре да бъде достатъчно висока за да може да се получи качествено крайно изделие. Именно поради това е важно да се запознаете с основните параметри и характеристики на принтера преди да сте напълно убедени, че той е идеалното решение за бизнеса ви.
  • Не на последно място е максималния и минималния размер на отпечатвания обект. Тъй като все още 3Д принтерите са в процес на непрекъснато подобряване и разработване един от техните недостатъци е в това, че те не могат да предоставят кой знае какъв потенциал от размери на физически обекти. Затова изберете такъв модел, който да отговори на нуждите ви.