четвъртък, май 23, 2024
Начало > Други Новини > Как да удължите живота на септичната яма в имот без централна канализация

Как да удължите живота на септичната яма в имот без централна канализация

цистерна

Екипите – експерти по поддръжка на канализационни системи ще потвърдят, че независимо от това дали става въпрос за почистване на септична яма на частен имот или пък такава, която служи на бизнес организация то професионалната намеса в случая е особено важен момент. Причините се крият в естеството на отпадъка, който се събира в тези своеобразни шахти  и изкопи. Дори най-примитивно направената септична яма има нужда от това да бъде периодично поддържана за да се осигури нейното спокойно и правилно използване. Разбира се, че никак не са малко местата, където липсата на изградена централна канализация води до неприятности с отводняването и отвеждането на каналните води извън имотите. Със сигурност ако и вие имате вила извън града, която е в усамотен район, далеч от динамиката и комерсиализацията сте в същата ситуация. Но това, че няма канализация не означава, че няма други методи за отводняване и ползване на всякакви битови ежедневни ангажираности.

Септичната яма – елементарен метод за справяне с липсата на централна канализация

И колкото и странно да ви звучи в първата четвърт на 21 век все още да има места, където няма канализация то ето, че вие сте яркия пример за това. Хората използват различни методи от най-примитивни до по-модернизирани за да се справят с този проблем. изключително важно е да се отбележи, че наистина моментите, които касаят отводняването на имота и отвеждането на каналните води извън жилището са свързани с редица факти и обстоятелства.

На първо място ще отбележим използването на най-примитивната септична яма. Практиката  е да се прави изкоп, който са циментира, хидроизолира и обособи като място, в което ще се събират отпадните води. Наистина нещо особено, защото това е един от най-лесните начини да си осигурите достатъчно голяма септична яма, в която водата, която се генерира от битови дейности да бъде отвеждана и събирана тук. Но ямата не може да събира неограничено количество отпадни води от тоалетната, пералнята, съдомиялната  и т.нат. Идва време да се запознаете с екипите, които периодично ще се наложи да наемате за да бъде почиствана ямата.

Почистване на септични ями е услуга, която е доста разпространена и ползвана в места:

  • Без централна канализация;
  • Отдалечени планински местности;
  • Малки селца, които са далеч от голям град;
  • Промишлени обекти, при които локалните пречиствателни станции не винаги смогват да поемат количеството отпадни води.

В такива ситуации почистването от професионален екип се оказва наложително.

Как се извършва почистването на септична яма

Много съществен момент е почистването на ямата, независимо дали става въпрос за частен или бизнес имот. Ясно е, че събирането а отпадни води няма как да бъде до безкрай. Има голям риск ямата да прелее и да се окаже причина за доста неприятности. Ето защо наемането на екип по почистване на септични ями се оказва едно от най-надеждните решения.

септична яма

Какво всъщност представлява тази услуга? Професионалистите, които предоставят такива дейности разполагат с цистерни с голяма вместимост и помпи, с чиято помощ много бързо изпомпват съдържимото от ямата. Естеството на мръсотията, която е събрана тук изисква много внимателен подход за отвеждането ѝ в цистерната. Характерно за този вид дейности е, че прецизната и бърза работа са в основата на това да се осигури бързо решение.

Услугата не свършва само с това да се изпомпи каналната вода от септичната ви яма. Следват:

  • Детайлно почистване на утайки и твърди остатъци;
  • Проветрение или обдухване на ямата с  цел подсушаването ѝ;
  • Пълна дезинфекция с цел да се намали риска от поява на зарази и неприятни миризми.

Не е от най-приятните този вид дейност. Но е задължително да провеждате такива почистващи работи на всеки 6 месеца като това би удължило живота на септичната яма.