четвъртък, юли 7, 2022
Начало > Интериорни Новини > Критерии за избор на котел на дърва – цени, характеристики и ефективност

Критерии за избор на котел на дърва – цени, характеристики и ефективност

котел

Надеждното и икономично отопление на еднофамилната къща може да се превърне в сериозно предизвикателство. Триетажната жилищна сграда изисква да се направи правилна равносметка за разходите, които ще се наложи да плащате през зимните месеци. За да сведете разходите до минимум, а ангажиментите да не ви дотежават е време да ви представим котлите на дърва и твърдо гориво. Оказва се, че това са уреди, изключително подходящи за системи за локално отопление на по-големи площи както в случая еднофамилните къщи. Задължително е при покупката на такива уреди не да гледате тяхната цена, а да се възползвате от безплатните професионални консултации, които предоставят търговците.

Котли на дърва – защо са предпочитани

За да имате ясно изразени предпочитания спрямо някои отоплителни уреди на първо място е решаващо да се запознаете с техните качествени характеристики както и да ги сравните с други видове, аналогични на тях. Способите за осигуряване на топлинна енергия, която да достига до радиаторите, инсталирани в помещенията са няколко, а прилагането на уред с водна риза е едно от доказано ефективните. Именно поради това днес ще направим сравнение между печките на дърва и котлите с цел да се запознаете с предимствата на едните  и другите отоплителни уреди.

Печките са евтини и като стойност на инвестицията наистина няма какво да обсъждаме, но спрямо възможностите за включване към отоплителни инсталации са доста ограничени. Ри котлите обаче нещата са проектирани точно в тази посока – да се осигури надеждно, качествено и ефективно отопление с помощта на загряване на циркулиращата течност, която да достига до радиаторите.

Ако печките могат да бъдат поставени в стая с комин то при котлите такъв вариант не е възможен. За да бъдат максимално ефективни в своята работа котлите на дърва се инсталират в специални приземни помещения, което при някои домакинства е недостатък, той като се налага обособяване на площ, която да бъде заета само и единствено от този уред.

котел на дърва

Предпочитанията на потребителите спрямо тези уреди, а именно котли на дърва се ължат главно на:

 • Цените на уредите – достъпни и изгодни са;
 • Ефективност спрямо захранването на отоплителната инсталация;
 • Икономични – разходват по-малко количество дърва спрямо печките;
 • Не се налага толкова често почистване;
 • Възможен е автоматичен режим в зависимост от броя и вида на горелките.

В обобщение можем да заключим, че наистина е определящо да се вземат под внимание тези основни предимства на котлите на дърва спрямо други уреди, които също ползват твърдо гориво.

Цените – високи, ниски или нормални

Вече акцентирахме, че за котли на дърва – цени и оферти се предлагат доста изгодно. Стойността на един такъв уред зависи от различни показатели, но сред най-важните са:

 • Страна на произход;
 • Производител/марка;
 • Капацитет;
 • Брой и вид горелки (само на дърва, въглища или с опция за ползване на пелети);
 • Мощност;
 • Ефективност;
 • Покриване на европейски стандарти за ниски вредни емисии и т.нат.

И действително пазара за котли на пелети представя разнообразни модели и съответно цени, които напълно отговарят на възможностите на потребителите. Разбира се, ако търсите уред, който да осигури топлина за триетажна еднофамилна къща е ясно, че ще се наложи да инвестирате в по-мощен котел на дърва. Цените тук могат да достигнат до около 6 – 7000 лева, но пък инвестицията е оправдана на фона на общата квадратура, която ще отоплявате. За апартаменти и малки площи за отопляване котлите на дърва могат да ви струват между 1000 и 2000 лева, но отново показател за крайната стойност на уреда са описаните по-горе показатели.

Избирането на котел на дърва не правете по показател цена, а спрямо техническите му характеристики, които отговарят на вашите индивидуални нужди. Решения и изгони цени с най-високо качество и утвърдени стандарти можете да откриете в онлайн каталога на магазин balkanenergy.bg.