понеделник, април 22, 2024
Начало > Автомобилни Новини > Кои са най-често сменяните едрогабаритни части при товарните автомобили

Кои са най-често сменяните едрогабаритни части при товарните автомобили

Едрогабаритни части

Въпреки че съвременните камиони стават все по-надеждни и качествени, производителите още не са намерили начин за елиминирането на повредите в тях. За това са необходими различни резервни едрогабаритни части, но кои са най-често сменяните?

Кое увеличава риска от повреда на едрогабаритните части за камиони

Подобен транспорт ежедневно е подложен на големи натоварвания, поради което се налага и проверка на цялостното му състояние и на отделните компоненти. Последните са изложени на интензивно износване и периодично се сменят. Това са компонентите, осигуряващи минимално въздушно съпротивление. Поддръжката на тяхната функционалност и изправност налага смяната да се извършва още преди настъпване на пълната неизправност. 

За прекомерното износване на авточастите допринася и претоварването на камионите. Все по-често се наблюдава прекомерно товарене на камионите, поради което бързо настъпва и амортизацията на техните едрогабаритни части. Значение за това има навикът за шофиране и навременната поддръжка.

Кои авточасти най-често се сменят в товарните автомобили и тировете

Това са тези компоненти, които са подложени на повишено натоварване и бърза амортизация. Сред тях основно са:

  • калници без ластици;
  • стойки и степенки;
  • дръжки на вратите;
  • брони;
  • рамки за фарове.

Налага се и смяна на гуми, съединител, амортисьори, накладки и спирачни дискове на камиони. Те са бързо амортизиращи, тъй като са пряко зависими от наличието на товара. Това са консумативи, които рано или късно се сменят.

Какви е препоръчително да изберете

Без значение дали консумативи, или едрогабаритни части за камиони купувате, ако за вас важна особеност е тяхната максимална дълготрайност, то със сигурност се насочите към оригиналните маркови решения. Те са устойчиви на прекомерни товари и съпротивление, те са здрави и качествени. Изискват по-големи периоди на подмяна и при правилна експлоатация не създават проблеми.

Ако цените са на първо място и бюджетът е твърде ограничен, може да се прибегне и до копия на оригиналите. Имитират предлаганите от производителя компоненти и се произвеждат от странични дружества. Те са евтини, но с по-ниско качество от оригиналните и ще изискват по-честа смяна. За оптимален и най-добър избор, експертите съветват да се доверявате на доказали се онлайн търговци и при повишено натоварване да се залага на оригиналните и качествени едрогабаритни части. При липса на товар може да се използват и копията на оригиналите.